NeuromonimuotoisuudenVoima- hanke 2024-2027
Hankkeen tavoite
NeuromonimuotoisuudenVoima -hankkeen tavoitteena on neuroepätyypillisten ihmisten voimavaraistuminen, osallisuuden kokeminen ja työllistymisen edistäminen. Hankkeessa yhdistetään eri toimijoiden osaamista uusien palveluiden, työvälineiden ja menetelmien kehittämiseksi ja tarjoamiseksi. Keskiössä ovat vertaistoimijat ja vertaisasiantuntijat, jotka ovat mukana hankkeen suunnittelusta pilotointiin ja arviointiin. Hankkeen lopputuotteet ovat kaikkien hyödynnettävissä.
Tunnistettu tarve
Hankeidea on lähtenyt neuroepätyypillisten henkilöiden kohtaamista haasteista koulutuksessa, työharjoittelussa, työllistämispalveluissa ja työelämässä. Kun omat vahvuudet ja ominaisuudet eivät vastaa neurotyypilliselle työntekijälle asetettuja odotuksia, saattaa oma neurokirjon tausta aiheuttaa häpeän ja huonommuuden tunteita. Työnhakija saattaa kohdata työnhaussaan myös epäluuloa työssä pärjäävyyttään kohtaan.
Uutta osaamista työelämään
Neuroepätyypillisyys ei kuitenkaan tarkoita vain vastoinkäymisiä, vaan se tuo mukanaan myös positiivisia voimavaroja. Näitä voi hyödyntää opiskelussa, työssä ja työllistymisessä. Voimavarat ja erilaiset vahvuudet voivat olla tulevaisuudessa myös kilpailuetu. Kun voimavarat nostetaan esille, neuroepätyypillisten työllistyminen ja työhön rekrytointi helpottuvat.
Neuroepätyypillisyydestä johtuvien vahvuuksien ja haasteiden kohtaantumattomuus työelämän vaatimusten kanssa on haaste sekä työllistymiselle sekä työvoiman saatavuudelle.
Ajantasainen ja helposti hyödynnettävä tieto auttaa myös työnantajaa ja madaltaa kynnystä palkata neuroepätyypillinen henkilö.
1. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä neuroepätyypillisten työnhakijoiden tarpeista työ- ja toimintakyvyn sekä työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi.
2. Tavoitteena on ennaltaehkäistä riskiä pudota työmarkkinoilta tai ammattiopinnoista.
3. Tavoitteena on tuottaa vertaistietoa neuroepätyypillisten työllistymisen tukemiseksi
4. Tavoitteena on kehittää yhteisöllisiä menetelmiä neuroepätyypillisten työnhakijoiden työllistymisen tukemiseksi.
5. Tavoitteena on vahvistaa työelämän tietoa ja osaamista neuromonimuotoisuudesta ja sen lisäämisen eduista omassa työyhteisössä.
6. Tavoitteena on arvioida käytettyjen vertaismenetelmien toimivuutta sekä koota yhteen manuaaliksi hankkeessa havaitut parhaat käytänteet.
7. Tavoitteena on jalkauttaa neuromonimuotoisuutta vahvistava vertaistoiminta työllisyyttä edistävien palveluiden ja koulutuksen käyttöön.
1. Vertaistoimintamalli, joka perustuu ryhmämuotoiseen vuorovaikutukselliseen toimintaan.
2. Matalan kynnyksen verkkovalmennus työllistymisvaiheessa oleville neuroepätyypillisille henkilöille. Valmennus on avoin kaikille ja siihen voi osallistua itselle sopivassa paikassa ja aikataulussa.
3. Esihenkilöiden, työpaikkaohjaajien ja työelämään valmentavien henkilöiden koulutukset neuromonimuotoisuudesta työyhteisöissä.
4. ”Neuroepätyypillisen polku työelämään” –valmennus toisen asteen opiskelijoille, jotka tarvitsevat vaativampaa tukea työnhakuun.
Ote-säätiö sr
Ote-säätiö edistää vaikeassa työmarkkina- asemassa olevien henkilöiden kuntoutusta, kouluttautumista ja työllistymistä ja järjestää tätä tukevaa toimintaa Varsinais-Suomessa.
Raseko
Raseko eli Raision seudun koulutuskuntayhtymä on Varsinais-Suomessa sijaitseva monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä.
Turun ammattikorkeakoulu
Turun AMK on 13 000 osaajan yhteisö, joka kouluttaa käytännön huippuosaajia ja tekee tutkimus- ja kehitystyötä.